BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, 5 December 2011

dalil tentang puasa !

dekat sini cikgi ade sediakan dalil mengenai puasa agar adik2 lebih faham tuntutan yang wajib ini... (^_^)Firman Allah S.W.T: “ Wahai orang-orang yang beriman, telah diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan ke atas umat-umat yang sebelum kamu, semoga kamu menjadi orang-orang yang bertaqwa. “ - (Surah Al-Baqarah: 183)
selain itu .... hadis ini juga menunjukkan kewajipan kite untuk berpuase !

Hadis Rasulullah s.a.w: Ditegaskan oleh Rasulullah s.a.w melalui sabdanya yang diriwayatkan oleh Ahmad, An- Nasa'i dan Al Baihaqi dari Abu Hurairah, yang bermaksud:

" Sesungguhnya telah datang kepada kamu bulan Ramadhan bulan yang penuh berkat. Allah telah fardhukan ke atas kamu berpuasa padanya. Sepanjang bulan Ramadhan itu dibuka segala pintu Syurga dan ditutup segala pintu neraka serta dibelenggu segala syaitan......."}

                                                                                                                             SAY NO TO  !

ingat adik2 syaitan akan diikat ! tapi tidak pada nafsu ,,


ok adik2 kite akan bertemu lagi di lain hari dengan tajuk2 yang akan cikgi paparkan  ! selamat beramal ye 
...
                                         

Apa itu puasa adik2 ?

TAHAN DIRI DARI LAPAR
                                                 

TAHAN DIRI DARI KEHAUSAN
                                                             
    

                        
TAHAN DARI PERKARA YANG MEMBATALKAN PUASA.
               

Puasa it adik2 ialah menahan diri daripada makan dan minum serta segala perbuatan yang boleh membatalkan puasa, mulai dari terbit fajar sehinggalah terbenam matahari !
.. (^_^)

Friday, 18 November 2011

بسم الله الرحمن الرحيم.. detik perkenalan cikgi !

salam perkenalan buat adik2 yang disayangi ,,, ha ini detik perkenalan pertama kite.. (^_^)  syukran kerana adik2 sudi berkongsi ilmu dalam ruangan yang telah cikgi "lakar dan hias" agar ia dapat membantu malah memudahkan proses pembelajaran adik2..
tujuan laman ini diwujudkan oleh cikgi yang tak pernah membuat blog ini ( kali pertama !)adalah kerana untuk meletakkan beberapa pengetahuan yang dapat membantu proses pengajaran adik2 di sekolah (^_^) .. !
seronokkan apabila adik2 dapat tambahan ilmu ?
sekira adik2 tertinggal atau masih tidak dapat memahami pengajaran adik2 di sekolah cikgi ada disini untuk memudahkan adik2 ! jadi .. jangan malu2 untuk mengikuti perkembangan laman ini beserta latihan yang akan cikgi "muat turun" untuk meningkatkan lagi kefahaman adik2 !
apa yang akan menghiasi laman ini adalah untuk subjek agama bagi adik2 yang bersekolah rendah ! ha inilah namanya " tuition for bloggers " seperti adik2 ! nantikan tajuk2 yang akan cikgi paparkan nanti ya ~~~

selamat beramal adik2 !